Donada la dispersió existent dels pocs practicants d'espeleosub a Catalunya, hem cregut convenient que des de la Federació Catalana d'Espeleologia es pogués impulsar i dinamitzar la cooperació i coordinació entre els espeleosubs catalans i crear una comissió tècnica que servís de punt de trobada, per compartir experiències, tant pràctiques com teòriques, entre els espeleosubs que hi ha actualment en actiu als diferents grups federats.
La comissió no te com objectiu oferir formació d'espeleosub a aquelles persones que no estan familiaritzades amb l'activitat, sino que el que pretenem es que serveixi a aquells federats que ja practiquen espeleosub com un lloc on compartir coneixements i si cal també ampliar-los.
 
Actualment la Comissió Tècnica d'Espeleosub compta amb membres dels següents grups federats:
  • ERE del CEC (Barcelona)
  • ECGràcia (Barcelona)
  • EG Hospitalet (L'Hospitalet de Llobregat)
  • GIEG de l'AEG (Granollers)
  • SIE del CEA (Barcelona)
  • SIS del CET (Terrassa)
  • GERS de l'AEM (Barcelona)
  • Anarcoespeleo de la UEU (Seu d'Urgell)
Qui s'encarrega de coordinar la comissió és en Josep Guarro (SIE del CEA)

Campanya d'exploracions a sorgències de Catalunya

Un dels objetcius de la Comissió Tècnica d'Espeleosub és el de portar a terme una exhaustiva revisió de les sorgències de Catalunya, en aquest àmbit es va començar a treballar durant l'any passat i està previst continuar les exploracions durant el 2009 i 2010, s'està treballant en la revisió de sorgències al pirineu català, i s'han començat a localitzar i explorar interessants sorgències a les comarques de la Val d'Aran, Pallars Jussà, Alt Urgell, Solsonès, i Berguedà

Juliol 2008 - Hont de Lastoar (Val d'Aran)

El passat 26 de Juliol de 2008, membres del GIEG de Granollers i de la Comissió Tècnica d'Espeleosub de la Federació Catalana d'Espeleologia van realitzar la primera exploració subaquàtica de la Sorgència de Lastoar (Val d'Aran), executori del Sistema de la Bargadera, que amb -571m de fondària es la cavitat de més desnivell de Catalunya. Aquesta surgència inicialment impenetrable, fou desobstruïda intensament durant els anys 2005-2006, per membres del GIEG de Granollers i de l'EDES de Manresa fins localitzar un accés penetrable a un estret meandre inundat. Durant l'Agost 2007 en una visita per inspeccionar el meandre inundat vaig poder constatar que tot i les exigues dimensions es podria intentar entrar-hi amb equip d'inmersió per veure si sota l'aigua el meandre es fa mes gran. Finalment no va ser fins el 26 de Juliol de 2008, quan es va poder fer la primera exploració subaquàtica de l'estret meandre, podent baixar sols fins a -3m de profunditat, on l'estretesa de la fissura feia molt difícil poder continuar tot i que el menadre seguia descendent. L'equip utilitzat fou un 2x6 litres a 300 bar cedits amablement per l'empresa Vertisub, muntats lateralment amb un arnés sidemount (Dragon). Participants: Toni Pueyo, Victor Bosch, Yolanda Bolta, Mireia Bolta i Josep Guarro.
 
Foto: Entrada al menadre inundat, Hont de Lastoar, Val d'Aran (foto Toni Pueyo)

Desembre 2008 - Font Mentidora dels Freixes (Pallars Jussà)

El passat dissabte dia 13 de desembre de 2008, aprofitant que alguns companys del GEB (Badalona) anàven a revisar la sorgència de la Font Mentidora dels Freixes (Boumort), membres de la Comissió Tècnica d'Espeleosub de la FCE varem decidir revisar també el sifó terminal d'aquesta cavitat, mentre els quatre companys del GEB aixecaven una nova topografia de la part aèria de la cavitat i intentaven realitzar una escalada en una xemeneia. El sifó terminal, havia estat explorat parcialment per en Diego Ferrer(GEB) a principis dels anys 80, i posteriorment el 1983 l'Albert Martinez (ERE) aconsegueix franquejar el sifó, atorgant-li uns 80m de longitud i -7m de profunditat màxima, indicant possibilitats de continuació a l'altre costat. En la immersió d'aquest 13-12-2008 serà en Josep Guarro qui revisi el sifó, probablement el nivell de l'aigua estava una mica més baix que la del 1983, ja que la profunditat del sifó era sensiblement inferior a la indicada i també la seva longitud. A pocs metres de l'inici del sifó hi ha una campana d'aire amb una esquerda al sostre sense que sembli oferir cap possibilitat de continuació, tornant-nos a submergir, apareix un conducte cilíndric d'uns 2m de diàmetre recobert de fang, que suaument davalla fins la cota de màxima profunditat. En aquest punt el fil guia instal•lat per l'AlbertMartinez el 1983, s'introdueix per una estreta gatonera oberta al sòl del conducte, i comença a remuntar. No obstant abans d'entrar a la gatonera, s'observa una evident xemeneia remuntant, a l'esquerra, molt més amplia. Veient aquest conducte molt més ampli i evident que la gatonera, en Josep decideix instal•lar el seu carret i remunta fins arribar a una nova campana d'aire, també amb les parets recobertes de fang. En un dels extrems es podia apreciar el fil de l'Albert, venint del'altre costat, lligat a un sortint de roca. Així doncs aquest nou conducte també va a parar a la campana descoberta per l'Albert el 1983, sense quedar clar si es pot continuar per algun lloc. Caldrà retornar-hi en una altra ocasió. Participants: Albert Baucells, Hilari Moreno, Mireia Bolta, Josep Guarro.
 
Foto 1: Croquis
Foto 2: Preparant-se per entrar al sifó terminal (foto Mireia Bolta)